Theehuis van Monet

Zaterdag 8 en zondag 9 september van 12:00 tot 17:00uur

In de achtertuin van Westzijde 14, aan de Zaan, staat een monumentaal karakteristiek Zaans Theehuis. Het kantoor van RSVO is hier gevestigd.

Dit theehuis is geschilderd door Claude Monet in 1871 samen met het in februari 2016 teruggebouwde luchthuis. Dit doek hangt in het New Metropolitan Museum of Art in New York. Een iconisch schilderij dat de Zaanse sfeer laat zien van voor de industrialisatie tijd.

De Franse schilder Monet, op de vlucht voor de Frans-Duitse oorlog, kwam via London naar Zaandam, op aanraden van zijn Deense vriend en kunstenaar Pissarro. Hoe Europees is dat! Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam en maakte 25 schilderijen en 9 tekeningen. Op één van die tekeningen staat het huidige Theehuis in volle glorie afgebeeld. In het naast het Theehuis gelegen MonetAtelier hangen reproducties van alle Zaanse werken van Monet en wordt een film vertoond over het leven en werk van Monet en Zaandam van 1871.

Het Theehuis zelf is tijdens OpenMonumentenDag 2018 te bezichtigen met uitleg over Lucht- en Theehuizen aan de Zaan in het algemeen en het Theehuis van Monet in het bijzonder.

RSVO is de trotse sponsor van Into The Great Wide Open. Als zogenaamde Vuurtorenwachter ondersteunen wij dit jaarlijkse festival op het Waddeneiland Vlieland dat in 2018 voor de 10keer werd georganiseerd. Het werd een editie om nooit te vergeten. https://intothegreatwideopen.nl/

Call Now Button